Rob Hartgers

rob hartgers - mijn werk

"If a person is not talented enough to be a novelist, not smart enough to be a lawyer, and his hands are too shaky to perform operations, he becomes a journalist." - Norman Mailer

JBRenUAF Iraanse vluchteling maakt snel carrière
Voor Brookz werkte ik voor het derde jaar aan de ‘Goede doelen special’. Dit was een van de leukste verhalen: hoe de Iraanse vluchteling Pouya Zarchin razendsnel een plek verovert in de Nederlandse zakenwereld. (pdf)

Verschenen in Brookz


Foto door Corbino‘Luisteren naar de burgerman is het domste wat je kunt doen’
De nieuwe Denker des Vaderlands is fel gekant tegen referenda, gelooft niet in een nationale identiteit en maakt zich zorgen over de opkomst van het populisme. Maar noem hem niet elitair: “De elite, dat is Jan Terlouw die een zeikverhaal ophangt over een touwtje uit de brievenbus terwijl hij zelf steenrijk is en achter een groot hek woont.”


Verschenen op: Reportersonline
Foto: Corbino

Door Rob HartgersRobots pikken onze banen in
Martin Ford was een van de eerste auteurs die waarschuwde voor massawerkeloosheid door automatisering. Eerst werd hij uitgelachen, nu praat iedereen hem na.

Verschenen in: Intermediair
Door Rob HartgersRevolutie
Ik sprak hoogleraar strategisch leiderschap Bob de Wit over de gevolgen van technologische innovatie. We kijken nog teveel door een roze bril naar technologie, vindt hij.

Verschenen in: Intermediair
Door Rob HartgersSoweto Soul
Muzikant Joep Pelt maakte een prachtige plaat met muzikanten die een hoofdrol speelden in de Zuid-Afrikaanse muziekgeschiedenis. Ik ging met hem mee naar Soweto en maakte er een verhaal over voor NRC Handelsblad.

Door Rob HartgersBreindoping
Steeds meer mensen slikken ‘breindoping’ — pilletjes die je hersens een 'boost’ geven. Maar werkt ze ook?

Verschenen in: Intermediair

Door Rob Hartgers De lamme en de blinde
De fusie van de Limburgse ziekenhuizen Orbis en Atrium was een 'moetje'. Voor vakblad Lucide onderzocht ik hoe de fusie tot stand kwam en in hoeverre het publieke belang hiermee was gediend. Dit verhaal krijgt nog een staartje.. Ik werk aan een follow-up. (pdf)
Verschenen in: Lucide
Door Rob Hartgers Hierom is Tony Robbins niet jouw goeroe
Tony Robbins noemt zichzelf 'life coach'. Hij verdiende miljoenen met een twijfelachtige methode die voornamelijk is gebaseerd op het door de wetenschap verguisde neurolinguïstisch programmeren.

Verschenen in Intermediair
door Rob Hartgers Alfa's en bèta's bestaan niet
Word je als bèta of als alfa geboren? Ik zocht het uit. (Verwacht geen ja of nee; It’s complicated.)Verschenen in Intermediair
interview door Rob Hartgers 'Ik wil geen zwangere robots'
Mad scientist of visionair? Ik ging langs bij Guszti Eiben, de eerste wetenschapper die robots liet voortplanten. En dat is pas het begin.


Verschenen in Intermediair
interview door Rob HartgersWake-up call voor tech tsunami
Worden menselijke arbeidskrachten overbodig? Interview met Dik Bijl over de vierde industriële revolutie. 'Ik mis de bewustwording dat we op een ijsberg afsteven.’

Verschenen in Intermediair
door Rob Hartgers De kunst van het corrigeren
Een topsporter zonder coach is ondenkbaar. Ook topbestuurders hebben vaak een vertrouwensman, klankbord of mentor. ‘Ik kan alles tegen hem zeggen.’


Verschenen in Intermediair
door Rob Hartgers Leraren nemen de leiding
Verhaal over onderwijsvernieuwing van onderaf. 'Het wordt tijd dat we creatiever worden in de manier waarop we kennis overdragen.’


Verschenen in Intermediair
interview door Rob Hartgers 'Het ziekenhuis overbodig maken'
Van autohandelaar tot zorgbaas: erg leuk om Lucien Engelen te mogen interviewen voor Intermediair. Bevlogen man met goede ideeën over manieren waarop de zorg kan worden verbeterd.

Verschenen in Intermediair
Rob Hartgers over Shell anno 2016 Grijze gigant onder groene druk
Shell ligt onder vuur. Activistische beleggers en actiegroepen proberen de Brits-Nederlandse bedrijf te dwingen om een meer duurzame koers te varen. Trekt Shell zich daar iets van aan? Ik schreef erover voor Intermediair.

Verschenen in Intermediair
Rob Hartgers maakte een lijst van 100 wereldmanagers Wereldmanagers 2016
Hollandse managers zijn een goed exportproduct. Er zijn heel wat buitenlandse bedrijven met Nederlanders aan het roer, of hoog in de organisatie. Voor MT maakt ik een lijst van 100 ‘wereldmanagers’.

Verschenen in Management Team
Rob Hartgers over de fintech Fintechrevolutie
Fintech is de financiële wereld in hoog tempo aan het veranderen. Hebben we straks nog wel banken nodig?


Verschenen in Intermediair
Twinkle 100, met Rob Hartgers als projectmanager Twinkle 100
Net als in 2014 was ik verantwoordelijk voor de productie van de Twinkle100, het belangrijkste overzicht van de stand van zaken in de Nederlandse e-commerce. Een behoorlijke klus. Ik deed het onderzoek voor de ranglijst van webwinkels gemeten naar omzet (dit jaar uitgebreid tot een ‘top 200’ en schreef de profielen van de genoteerde bedrijven. Daarnaast maakte ik een aantal ‘trendverhalen’ over ontwikkelingen in afzonderlijke branches. Op 24 september (2015) werd de Twinkle100 gepresenteerd in Utrecht.

twinkle100.nl
Een artikel over 'ontmanagen' door Rob Hartgers De nieuwe manager, is een ontmanager
Er verdwijnen steeds meer managementbanen. ‘Managers moeten werken aan hun eigen overbodigheid.’

Verschenen in Intermediair

Interview met Simon Brester, door Rob Hartgers 'Dit is Amsterdam, niet Pyongyang'
Een interview met Simon Brester, de film commissioner van Amsterdam. In de hoofdstad zijn dagelijks vijf tot tien filmploegen aan het werk. Brester leidt dat in goede banen.

Verschenen in Intermediair
Kroonjuwelen wereldeconomie, door Rob Hartgers Familiebedrijven
Voor het digitale magazine van ING schreef ik een artikel over het economische belang van familiebedrijven. Een mooie gelegenheid om weer eens te bellen met Hermann Simon, de Duitse onderzoeker/spreker die al jaren verkondigt dat gespecialiseerde middelgrote bedrijven (in de praktijk vaak familiebedrijven) belangrijker zijn voor economieën dan grote corporaties.

Verschenen op ING.World
door Rob Hartgers Wat bezielt een jihaddist?
Naar aanleiding van de schokkende aanslagen in Parijs interviewde ik de Groningse jihaddeskundige Pieter Nanninga. Een boeiend gesprek, waarin Pieter onder meer uitlegt dat de tradities van martelaarschap en jihad binnen de Islam pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw weer nieuw leven zijn ingeblazen. Ook opmerkelijk: het westerse jihadisme valt nog het beste te vergelijken met de milieubeweging - alleen dan met extremere middelen.

Verschenen in Intermediair
Gulle Gevers, door Rob Hartgers Gulle Gevers
Steeds meer vermogende ondernemers schenken aan goede doelen. De nieuwe generatie filantropen wil precies weten hoe hun geld wordt besteed. Ik sprak daarover onder meer met Rien van Gendt, de enige niet-Amerikaan in het bestuur van de liefdadigheidsstichting van de familie Rockefeller. (pdf)

Verschenen in Brookz
door Rob Hartgers Wie is de meest innovatieve bestuurder (2014)
Wie is de meest innovatieve bestuurder van Nederland? MT organiseert samen met Accenture de verkiezing van de Innovator of the Year 2014. Ik vroeg een deel van de genomineerde bestuurders, waaronder Paul Polman van Unilever, naar hun visie op innovatie.

Verschenen in Management Team

Superondernemer Ricardo Semler, door Rob Hartgers Ga niet werken bij een groot bedrijf. De wijsheden van goeroe Ricardo Semler
Superondernemer Ricardo Semler wil ons het tijdperk van de wijsheid in leiden. 'Zet te veel slimme mensen bij elkaar en je krijgt een investeringsbank. Daar is niemand bij gebaat.'

Verschenen in: Intermediair
Rentestrop door Rob Hartgers Rentestrop
Duizenden ondernemers in het MKB dreigen in de problemen te komen door renteswaps die zij voor 2008 hebben afgesloten. In Engeland heeft de Britse bankentoezichthouder met een aantal grote banken afspraken gemaakt over een compensatieprogramma voor gedupeerde ondernemers. In Nederland wil onder meer het CDA dat er een soortgelijke schaderegeling komt, maar minister Dijsselbloem heeft al gezegd dat hij daar niets van wil weten.

Citaat van een voormalig Rabobank-medewerker: ‘Onze opdracht was om bij financieringen van meer dan een miljoen altijd een rentederivaat te verkopen. […] De uitleg was zo ingewikkeld dat zelfs ik het niet goed begreep.’ (pdf)

Verschenen in: Brookz
7 lessen van leiderschap 7 lessen in leiderschap van Nelson Mandela
Nelson Mandela wijdde zijn leven aan vrede en verzoening, maar was als politiek leider ook niet bang voor harde confrontaties. Wat kunnen we leren van zijn leiderschap?

Verschenen in: Intermediair


Een kwestie van schaal, door Rob Hartgers Een kwestie van schaal
Schaalgrootte is een van de belangrijkste thema’s in de zorg. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we praten over schaal? En worden we het ooit eens? (pdf)

Verschenen in: Lucide


Bedrijven huiverig voor artistieke interventie, door Rob Hartgers Bedrijven huiverig voor artistieke interventie
'Van een consultant krijg je een rapport, van een kunstenaar een ervaring.' (pdf)


Verschenen in: Slow Management


Advocatenwerk, door Rob Hartgers Advocatenwerk
Contracten worden dikker, onderhandelingen duren langer en er wordt sneller geschermd met claims. Brookz sprak met drie advocaten over trends, valkuilen en de huidige juridische stand van zaken rondom overnames. (pdf)


Verschenen in: Brookz


De beste werkgevers... door Rob Hartgers De beste werkgevers houden vast aan hun waarden
‘Het is geen rocket science’. Die uitspraak komt tijdens het gesprek met Erik van Riet een paar keer voorbij. Volgens de directeur van Great Place to Work is goed leiderschap heel eenvoudig: duidelijke keuzes maken en daaraan vasthouden. (pdf)

Verschenen in: Management Team


Het land van de Bosjesmannen Het land van de Bosjesmannen
De eerste bewoners van Zuid-Afrika vochten jarenlang voor erkenning. Dertien jaar geleden konden ze eindelijk terugkeren naar het land van hun voorvaderen. Wij zochten ze op. (pdf)

Verschenen in: Mzanzi. Reismagazine over Zuid-Afrika

Fata Morgana-MzanziReismagazinejun2012 Fata Morgana
Ieder jaar verrijst midden in de woestijn een kleine stad. Er wordt gefeest, gedronken, en genoten. Er worden grote installaties gebouwd die later weer in de brand worden gestoken. Na vier dagen verdwijnt het stadje weer en blijft de woestijn leeg achter. (pdf)

Verschenen in: Mzanzi. Reismagazine over Zuid-Afrika

Julius Malema ANC Youth League door Rob HartgersRellen bij hoorzitting ANC-jeudgleider
De regeringspartij van Zuid-Afrika, het ANC, overweegt 'Juju' uit de partij te zetten na zoveelste controversiële uitspraak. Juju is de koosnaam van Julius Malema, in 2011 nog leider van ANC Youth League.(pdf)

Verschenen in: Trouw

Verkiezingen Zuid-Afrika 2011 door Rob Hartgers Verkiezingen zijn zware test voor ANC
De lokale verkiezingen die op 18 mei 2011 in heel Zuid-Afrika plaatsvonden, beloofden een zware test te worden voor het ANC. De jaren ervoor lag de regeringspartij onder vuur vanwege tal van corruptieschandalen. In veel gemeenten gingen burgers de straat op uit protest tegen de belabberde voorzieningen. De voornaamste grieven waren slecht onderhouden wegen, haperende elektriciteit en watervoorzieningen, en gebrek aan woningen en goede sanitaire voorzieningen. (pdf)

Verschenen in: Trouw

Rob Hartgers - De hype voorbij De hype voorbij
Nederlandse commissarissen hebben goede bedoelingen. Ze willen zich graag inzetten voor meer duurzaamheid, maar weten alleen niet goed hoe. (pdf)

Verschenen in: Management Scope
Demonstratie Swaziland door Rob Hartgers'Dit is het begin van het einde voor koning Mswati'
Demonstranten Swaziland putten hoop uit domino-revolutie en pogen hun steenrijke vorst te verdrijven. Een acute economische crisis dreef al langer heersende onvrede naar de oppervlakte. (pdf)

Verschenen in: Trouw

Interview Mark Mobach door Rob HartgersMark Mobach: ‘De architect ontwerpt niet alleen uw gebouw, maar ook uw organisatie’
Een kantoor is meer dan een stapel stenen. Een goede werkomgeving inspireert, een slecht ontworpen werkomgeving demotiveert. Mark Mobach roept organisaties op om beter na te denken over hun huisvesting. (pdf)

Verschenen in: Management & Literatuur

Jules Schelvis door Bob Bronshoff Nooit meer zwijgen
Jules Schelvis overleefde Sobibor en andere concentratiekampen. Hij verloor in die kampen zijn vrouw en nog vele anderen. Hij zweeg erover totdat hij in 1982 betrokken raakte bij een proces tegen een van de kampbeulen van Sobibor. Schelvis begon te spreken en te schrijven over onder andere Sobibor en ontving voor zijn publicaties in 2008 een eredoctoraat van de UvA. Ik interviewde hem over zijn leven en zijn boeken. (pdf)

Verschenen in: Folia

Door 007 geen schande Brits tezijn Door 007 is het geen schande om Brits te zijn
De liefde voor 007 zit diep bij de Britten. Maar waarom is James Bond nog steeds zo populair?

Verschenen in: NRC Handelsblad
Het Manchester van Polen - Lodz door Rob Hartgers Het Manchester van Polen. Nieuwe kansen voor Lodz dankzij industrieel erfgoed
Łódź, de tweede stad van Polen, is industrieel, ruig en vol onverwachte verrassingen. De beroemde filmschool bracht grote namen voort als Polanski en Kieślowski. David Lynch viel als een blok voor de stad en filmde er zijn bizarre meesterwerk Inland Empire. Ik bezocht Łódź voor het eerst in 2007, toen de stad nog in de race was om in 2016 Europese Culturele Hoofdstad te worden (die titel werd uiteindelijk toegekend aan Wroclaw en San Sebastian). (pdf)

Verschenen in: S&RO (Stedebouw & Ruimtelijke Ordening)

Ondernemer Karel van Aalst Ondernemer Karel van Aalst
Machtigste zakenman van het land
Hij had meer invloed dan de meeste ministers. De Oranjes bedelden bij hem om geld. Karel van Aalst (1866-1939) leidde de Nederlandsche Handel-Maatschappij en schonk Amsterdam haar burgemeesterswoning.

Verschenen in: Ons Amsterdam